De Bewaarschool

010097011676, 15-07-2004, 16:54, 8C, 6000x5248 (0+1591), 100%, AMS tussen, 1/120 s, R24.5, G9.5, B13.6

Na mijn eerste dag op de kleuterschool vroeg mijn oma mij hoe het die dag was gegaan op de bewaarschool. Mijn moeder legde mij uit dat de kleuterschool vroeger zo heette. Bewaarschool is een letterlijke vertaling van het Franse école gardienne. Een gardien is een bewaker of oppasser. In de tweede helft van de vorige eeuw is de benaming bewaarschool in Nederland in onbruik geraakt.

Sommige oude woorden zijn echter te mooi om ze te laten wegkwijnen. Daarom heeft ZonderMeer het initiatief genomen om er nieuw leven in te blazen.

Op de Bewaarschool bij ZonderMeer kun je regelmatig iets interessants lezen over alles wat te maken heeft met ordenen, opruimen of organiseren. En over bewaren natuurlijk.
Ik laat je kennismaken met mijn gedachtes en bespiegelingen naar aanleiding van wat ik tegenkom in en rond opruimland. Of ik geef je binnen- of buitenlandse nieuwtjes over omgaan met spullen, over verzamelen, hoarding of over nieuwe boeken en ontwikkelingen op dit gebied. Misschien kun jij, betrokken leerling van de Bewaarschool mij ook inspiratie bieden om een les te maken. Je kunt jouw ervaringen en ideeën met de andere leerlingen delen.

De Bewaarschool heeft plaats voor alle leer- en nieuwsgierige mensen, je kunt er altijd iets van je gading vinden. Leerlingen van de Bewaarschool zijn graag op orde, de juf helpt een handje. Schoolgeld betalen is niet nodig.

Kun je het je nog herinneren van vroeger? In het klaslokaal op de kleuterschool had elk boekje, blokje en bekertje zijn vaste plek. Opruimen deed je daardoor met plezier, het was een fluitje van een cent.
En daarna ging je lekker buiten spelen.

IMG_9213

De lessen van de Bewaarschool tot nu toe


– Elementaire zaken
– Weggooien is zonde
– Probleemgevallen in de tuin
– Schoonheid ervaren
– Verstand en voedsel bewaren
– Denken over schenken
– Complimenteren kun je leren
– Smeken, vleien, dreigen
– Afscheid van illusies
– In uw winkelmandje
– Apodemus en ik
– In alle aandacht
– Aan de slag: Intuïtie of verstand?
– Terugval voorkomen
– Gejaagd, liefst door de wind
– Hoe sterk is de eenzame…?
– Kiespijn
– Filosofisch opruimen
Receptenrecept
De allereerste Nederlandse Hoardingweek
– Verder zonder Zondermeer

Aanmelden

Meld je hieronder aan voor de gratis lessen van de Bewaarschool. Als er weer een nieuwe les is stuur ik je een e-mail.
Vul je gegevens in en klik op ‘INSCHRIJVEN’.
Je e-mailadres wordt uitsluitend voor het toesturen van de lessen van de Bewaarschool gebruikt en nooit aan derden doorgegeven. Wanneer je je uitschrijft wordt je e-mailadres uit het bestand verwijderd.

%d bloggers liken dit: