Receptenrecept

Men neme een doos boordevol vergeelde, spochtige en overjarige recepten. Het merendeel van de recepten heb je nooit omgezet in die lekkere maaltijd die je kon zien op het bijbehorende plaatje. Je was het uiteraard wel van plan, want het water liep je al in de mond toen je het uitknipte. En in de doos stopte. Oh nee, je stopte het recept niet meteen in de doos. Eerst lag het minimaal een week, vaker een paar maanden, in de keuken in een stapel met andere recepten en heel interessante andere knipsels. In een kortdurende opruimbui (stapels wegwerken, heel goed) besloot je om het recept voorlopig maar in de doos met recepten te stoppen. Zodra je een keer iets speciaals wilde gaan koken zou je het wel uit de doos halen. 

Zeven jaar later…

Er kan nu echt niets meer bij, de doos is vol. Het deksel blijft niet vanzelf meer erop liggen, alleen nog als je de grote soeppan erop zet. De doos staat in een hoek in de woonkamer (geen plek meer in de keuken) en dat is met die pan erop toch een raar gezicht. Misschien beter om een paar dikke boeken erop te leggen? Heb je al die jaren dan niet lekker gekookt? Natuurlijk wel, maar in ieder geval nauwelijks iets uit de receptendoos. De keren dat je het probeerde was je veel tijd kwijt met zoeken naar een recept. Je zocht dan toch liever op internet op hoe je de pronkbonen uit je moestuin het beste kon klaarmaken. Of een indrukwekkende calorierijke chocoladetaart voor je verjaardag.

Een half jaar later…

En nu heb je er genoeg van. Die uitpuilende sta-in-de-wegdoos moet weg, je hebt er helemaal niks aan op deze manier. Je wacht op een regenachtige zondagmiddag om aan het uitzoekkarwei te beginnen. Want je wilt de inhoud natuurlijk niet ongezien weggooien. Je wilt niks meer op papier hebben en alles op je computer opslaan. Een laptop is natuurlijk handiger later bij het koken in de keuken. 

Drie maanden later…

Eindelijk regent en stormt het op een vrije zondagmiddag. Je zet je lievelingsmuziek op en kiept de doos om. Wat kom je zoal tegen?

1. Knipsels uit de Allerhande
2. Knipsels uit de Boodschappen
3. Knipsels uit de Hallo Jumbo
4. Uitgeprinte recepten op A4’tjes, A5’jes of A6’jes die mensen je gegeven hebben
5. Met de hand overgeschreven recepten uit de tijd dat je nog geen smartphone had of het mondeling overgeleverde en snel achter op een oude envelop gekrabbelde recept van oma
6. Hele Allerhandes, Boodschappen en Hallo Jumbo’s met thema’s als Oosters Koken of Kerst 2008 (te moeilijk geweest om te kiezen op dat moment; of geen tijd)
7. Een boek over de broodbakmachine die je van je ouders hebt geërfd en die je twee keer per jaar gebruikt
8. Het logboek (halfvol schrijfblok) van je vader toen hij ging experimenteren met de nieuwe broodbakmachine (enkele indringende notities daaruit: ‘Korst te hard. Bevat veel zaden en pitten, minder goed voor mensen met gebitten!’ en ‘Dit brood weinig smaak. Alleen indien nodig nog dergelijk brood bakken!’)

Kortom: een allegaartje (leuk kookwoord trouwens).

Hoe ga je te werk?

Eerst alles sorteren in de bovengenoemde categorieën 1 t/m 8. Tijdens het sorteren maak je ook een negende categorie ‘papierbak’. Dit wordt uiteraard de grootste stapel. Want ook recepten blijken vaak een houdbaarheidsdatum te hebben. Sommige producten (pakjes en zakjes) zijn niet meer te krijgen of de foto’s zien er onsmakelijk uit. Daarbij: hoeveel recepten met broccoli of garnalen heb je nodig?
Op internet zoek je de betreffende pagina’s van de verschillende supermarkten op (zet de tabbladen open)
https://www.ah.nl/allerhande
https://www.boodschappen.nl
https://www.jumbo.com/recepten

De uitgeknipte recepten uit de categorieën 1 t/m 3 hebben natuurlijk een naam, bijvoorbeeld ‘Falafel met tahin-yoghurtsaus’ of ‘Bloemkoolgratin met blauwe kaas en amandelen’. Ze blijken gewoon nog op de websites te staan, zelfs als ze uit een blad komen van jaren en jaren geleden. Je drukt op de ‘print’ knop en ziet dan je printerschermpje verschijnen. Kies vervolgens de optie ‘pdf maken’. Dan kun je je recept als pdf opslaan in een map. Die geef je uiteraard een naam, bijvoorbeeld ‘hoofdgerechten’. Als je veel recepten hebt kun je natuurlijk nog submappen maken, bijvoorbeeld ‘vegetarische hoofdgerechten’. Of je kiest namen als ‘feest’ of ‘snelle hap’.
Met de intacte thematijdschriften uit categorie 6 ga je ook op deze manier te werk. Eerst natuurlijk selectief zijn en die recepten eruit kiezen (niet meer knippen!) die je nog wilt gebruiken. Behalve de recepten opslaan op je computer, kun je ook je favorieten opslaan op de site van de betreffende supermarkt. Daarvoor is het wel nodig om een account aan te maken.

En de rest dan?

Ook de recepten uit categorie 4, de gekregen printjes, kunnen klinkende namen hebben (die je vrienden vast niet zelf hebben bedacht). Voer die in de zoekmachine in en kijk of ze toch online staan en als pdf zijn op te slaan volgens bovengenoemde methode. Zijn ze niet te vinden, scan ze dan in of maak een foto. Ook zijn er apps voor op je telefoon om mee te scannen. Sla op in de gewenste map. Bestanden die vooral uit tekst bestaan kunnen door de scanner omgezet worden in een tekstbestand, dat je vervolgens als pdf kunt opslaan.

Over naar categorie 5, de ouderwetse notities. Ook deze kun je scannen, als afbeelding. De scanner zal dit niet als tekstbestand kunnen herkennen. Als je tijd en zin hebt kun je het recept natuurlijk ook overtypen en opslaan. 
De eenboekscategorie 7 bewaar je als je brood wilt blijven bakken, liefst in een hogere frequentie dan twee keer per jaar. Mits er in het boek interessante recepten staan of als de informatie specifiek gericht is op jouw type machine. Online zijn ook broodmachinerecepten te vinden, bijvoorbeeld https://broodmachinerecepten.nl

Dan last but not least, categorie 8: het oude notitieblok van je vader, die allerliefste broodbakker die er niet meer is (‘Resultaat: goed baksel, model iets scheef, kneden lawaaierig’). Je koestert zijn stille humor en bent ook niet bang dat je die ooit gaat vergeten.
En toch wil je zijn poëtische baknotities nog een tijdje bij je houden.