Verstand en voedsel bewaren

Verstand en voedsel bewaren is een nieuwkomer in het vakkenpakket van de Bewaarschool. Deze uitbreiding werd mij ingegeven door Albert Heijn met zijn spaaractie voor vershouddozen. Als een onmondig kind nam ik als vanzelfsprekend de vershoudzegels van de caissière aan en plakte ze ijverig op de spaarkaart. Toen ik er twee vol had begon ik me af te vragen of ik eigenlijk wel vershouddozen nodig had. Ik had immers al bewaarbakjes van de Hema en daar was ik tevreden over. Met het spijtige gevoel dat ik een koopje miste besloot ik om toch van de nieuwe vershouddozen af te zien en het te doen met de bakjes die ik al had.

‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’

Als je iets (bijna) gratis kunt krijgen is de verleiding groot om het aan te nemen.
Heb je het nodig? Waarschijnlijk niet en je hebt grote kans dat het voorwerp een enigszins voorspelbare reis door het huis gaat maken.

vershoudzegels

Kijk met me mee naar De Mogelijke Avonturen van Bewaarbakje (alias Vershouddoos):
1. uit boodschappentas op aanrecht (sticker eraf proberen te peuteren);
2. in vaatwasser vóór eerste gebruik (moet het nou boven- of onderin?);
3. in keukenkastje bij stapel bakjes die je al hebt (allemaal van verschillende grootte);
4. voor het eerst in koelkast, gevuld met kliekje 1;
5. na een week uit koelkast gehaald, leeggegooid in vuilnisbak (vergeten kliekje 1 op te eten);
6. in vaatwasser (onderin);
7. in keukenkastje (dekseltje beetje krom door hitte vaatwasser, maar zal nog wel OK zijn);
8. in koelkast, gevuld met kliekje 2 (met beetje wringen past deksel erop);
9. in magnetron (deze keer eraan gedacht om kliekje 2 op tijd uit koelkast te halen);
10. in vaatwasser;
11. in keukenkastje;
12. op vloer voor keukenkastje (stapel bakjes omgekiept); 1-vershoudzegel
13. in keukenkastje (verder naar achteren);
14. na half jaar weer gevonden achterin kastje;
15. in vaatwasser (lang niet gebruikt, dus even afwassen);
16. op aanrecht om kliekje 3 erin te doen (oei, deksel nog krommer, bakje sluit niet meer), kliekje 3 eruit; deksel in vuilnisbak;
17. in vaatwasser (vuil door tien seconden kliekje 3 te herbergen);
18. terug achterin keukenkastje (zonde om weg te gooien, kan zonder deksel misschien nog voor iets anders gebruikt worden);
19. op bureau dochter (na jaar, bij opruimen weer in keukenkastje aangetroffen, nu nieuwe bestemming als pennenbakje), beplakt met paardenstickers;
20. na drie maanden naar onderste bureaula dochter (toch niet meer zo’n leuk pennenbakje);
21. na anderhalf jaar naar schuur op plank, gevuld met schroefjes (vergaarbakje);
22. na twee weken: ondersteboven op vloer van schuur, leeg, gebarsten, schroefjes door schuur verspreid (ggrrr, wie zet het ook zo dicht bij de rand neer?!);
23. vuilnisbak (kan dit in de plastic inzamelzak? Geen idee, gooi maar gewoon weg).

kliko

KLI en KO

Na de confrontatie met het fenomeen ‘vershouddoos’, ben ik me eens verder gaan verdiepen in het bewaren van voedingsmiddelen. Hoe gaan we om met het bewaren en weggooien van eten? Kunnen we voorkomen dat voedsel verspild wordt? Houden we daar rekening mee als we boodschappen doen?
Een leuke site over het bewaren van voedsel is kliekipedia.nl, een ‘encyclopedie’ vol slimme tips voor wat je kunt doen met kliekjes. Het blijkt namelijk dat wij erg veel eten weggooien. Gemiddeld belandt 14% van het voedsel dat we kopen in de vuilnisbak. Voedselverspilling is niet alleen zonde van ons geld, maar ook belastend voor het milieu. Het kost energie en grondstoffen om voeding te produceren, bewerken, verpakken, vervoeren, bewaren en te bereiden.
Ik heb trouwens lang gedacht dat de Kliko (afvalcontainer) iets te maken had met het woord kliekjes. Deze naam is echter ontstaan uit de namen Klinkenberg en Koster. Deze twee families, die eind jaren 50 huisvuilauto’s verkochten, noemden deze auto’s KLIKO huisvuilwagens.

THT of TGT

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Als de THT-datum (kwaliteit gegarandeerd) verlopen is kunnen we ze vaak nog eten zonder er ziek van te worden. Als je maar goed kijkt, ruikt of proeft voordat je ervan eet. Toen ik laatst poederkoffiemelk voorgeschoteld kreeg die tien jaar over de datum was, besloot ik om de koffie toch maar zwart te drinken.
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Dit staat op voorverpakte, bederfelijke producten zoals vlees, zuivel en eieren en geeft de laatste dag aan waarop je het nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers zoals bacteriën gaan groeien. Ondanks dat je ze vaak niet kunt zien, ruiken of proeven, kunt je er wel ziek van worden. Ná de TGT-datum moet je het product dus weggooien.
Het Voedingscentrum heeft een bewaarwijzer die je gratis kunt downloaden.

Foto: Jeroen Teeuwisse
Foto: Jeroen Teeuwisse

FIFO

Geen voetbalbond uitsluitend voor mannen, maar een bewaarprincipe: first in, first out. Maak het eerste op wat het langste in je koelkast ligt. Organiseer je koelkast en je voorraadkast daarom op houdbaarheid of maak een ‘eet mij eerst’- doos voor producten die op moeten.
Bij het boodschappen doen worden we op de proef gesteld doordat we verleid worden tot het doen van impulsaankopen. Een boodschappenlijstje helpt om je daartegen te wapenen. Schrijf dus van tevoren op wat je echt nodig hebt (nadat je in je voorraad hebt gekeken) en je zult uiteindelijk minder voedsel verspillen. Gebruik een maatbeker voor rijst, pasta en dergelijke. Dan kook je precies wat je nodig hebt en hoef je niks weg te gooien.
Voor originele ideeën om voedselverspilling te voorkomen, bezoek je de mooie en hartverwarmende websites instock.nl en kromkommer.com.
Join the Krommunity!

Marian Habets
Oktober 2016

Meld je hier aan voor de nieuwe lessen van de Bewaarschool.

%d bloggers liken dit: