Aan de slag met deze opruimtips

Op de juiste plek

Begin met opruimen op de plek in huis waar je het meeste bent, meestal is dat de woonkamer of misschien ook wel de keuken. Als je in deze ruimte begint heb je het meeste plezier van je opruimactie en raak je geïnspireerd om je eenmaal geordende eilandje beetje bij beetje uit te breiden naar andere plekken in huis.

Klein 

Start met een klein opruimklusje, iets wat in een uurtje te behappen is. Een grotere klus kun je opdelen in overzichtelijke kleintjes. Concentreer je om te beginnen op dat ene kastje of bureau en blijf daarbij. Verzamel de spullen die elders in huis moeten worden opgeborgen in een doos en breng ze pas na afloop naar de juiste plekken. Dat voorkomt dat je tussendoor afgeleid wordt en vergeet waar je mee bezig was.

Kookwekker

Plan het opruimen vooraf in en spreek met jezelf een tijdsduur af. Ga daar ook niet overheen, want dan ga je er misschien wel mee door totdat je het zat bent. En dan eindigt de opruimactie met een negatief gevoel, niet stimulerend voor de volgende keer. De kookwekker is een goed hulpmiddel. Laat hem aflopen tien minuten voordat je had willen stoppen zodat je ook nog de tijd hebt om de overgebleven spullen naar andere ruimtes in huis te brengen.

hoek met wekkers
kunstwerk van Hay Wijnhoven

Besliscriteria

Om goed te kunnen opruimen is het vaak nodig om dingen weg te doen. Zodra je minder spullen hebt kan het tekort aan bergruimte ineens verdwenen zijn. Van sommige dingen is het overduidelijk dat je ze niet meer nodig hebt, voor andere spullen is het handig om van tevoren besliscriteria op te stellen, en je daar ook aan te houden. Of: aan tien paar zwarte sokken heb ik genoeg. De beslissing om iets weg te doen wordt meestal gemakkelijker als de spullen naar een goed doel kunnen.

Succes vieren

Schrijf op (digitaal, notitieboek, flip-over) of fotografeer wat je al gedaan hebt en kijk daar regelmatig naar. Je ziet dan hoe goed je al bezig bent. Je kunt bijvoorbeeld noteren hoeveel zakken je al hebt weggedaan (als je focus op het verminderen van spullen ligt) of welke opruimklussen je al hebt geklaard.

En stel jezelf een beloning in het vooruitzicht, want succes mag gevierd worden.

badkuip

%d bloggers liken dit: